Hundens tjänsteväst och IRD Service Dog dekal på täck samt klövja

Tjänsteväst/ Tjänstetäcke.

När hunden arbetar i offentlig miljö bär den en tjänsteväst/tjänstetäcke. Tjänstevästen/Täcket är en signal till hunden att den arbetar, och samtidigt en signal till omgivningen att inte störa eller locka på hunden.

Täcket är gult eller blått, antingen med texten ”Service Dog”, vilket visar att hunden är examinerad assistanshund. Om täcket är rött visar att den är elev och tränar hunden till en blivande tjänstehund " Assistenthund under utbildning”,
Observera att enstaka täcken har en annorlunda design täcket/ västen är anpassad till hundens arbete och förarens behov.

Tjänstetäcket hos oss är Gult eller Blått.

Färgen på täcket / västen är internationellt och beror på hundens olika arbetsuppgifter.

Det gula täcket är en servicehunds väst för fysiska och medicinska funktionsnedsättningar, till exempel Diabetes, Fibromyalgi, Atros, MS, Blödarsjuka.
På hundens ID kort där föraren har medicinska funktionsnedsättningar där förarens liv är i fara om inte hjälp tillkallas. Finner ni fymbolerna för Diabetes, Epilepsi och andra medisinska hinder som blödar sjuk, MS, Cronhs, UC m.m.

, och

Det blå täcket är en servicehunds väst för olika psykiska funktionsnedsättningar, till exempel ADHD, Aspbergers, Posttraumatiskt stressyndrom, panikångestsyndrom. En så kallad NPF- Service dog och PTSD- Service dog. NPF = Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och PTSD= Posttraumatiskt stressyndrom. På hundens ID kort finner ni symbolen.
Det står NPF -larmhund och PTSD - larmhund på ID korten hunden skall larma föraren att bli uppmärksam förarens liv är inte i fara.

ochTäcke under tjänsteväst och Klövja.

Om hunden bär sitt tjänstetäcke över ett vintertäcke alternativs regntäcke skall färgen vara neutral inte nionföreger eller andra skrikande färger. Om den gula dekalen är sydd på täcket skall vinter/ regn täcket vara i färgerna Gul, mörkblå, mörkgrön, svart , grå och brun.
Klövjan skall vara enfärgad i färgerna gul, mörkblå, mörkgrön, svart , grå och brun. Om tvåfärgad skall klövjan vara i neutrala förgerna som näms i texten. Bekländnaden skall vara ren och hel samt sparsamt med dekaler. Som "Hund i tjänst", " Service Dog", " Stör Ej" och IRD dekalen samt dekal om hunden är legitimeras medicinsk larmhund.


ID-kort

Alla assistanshundsekipage med hund i täcke kan vid behov visa upp ett id-kort med uppgifter på både hund och förare. Där framgår hundens namn och ras, id- och chipnummer, förarens namn och personnummer och kontaktuppgifter till IRD Assistenthunden och webbsida.