Resa med Assistenthundar

Kollektivtrafik

Ledarhundar och servicehundar/assistenthundar åker alltid gratis i kollektivtrafik såsom buss, spårvagn och tunnelbana. Ledarhundar är inte hänvisade till speciella platser för djur utan får åka var som helst i fordonet.


Resa med assistanshund på SJ

Resenärer som är beroende av assistanshund har efterlyst bättre möjligheter att få resa ostört med sin hund. Hittills har de varit hänvisade att boka plats i avdelning med djur tillåtet, där hundarna kan störas av andra djur.

För att tillmötesgå önskemålen har SJ i samförstånd med föreningen Sveriges Ledarhundsförare (SLHF), Synskadades riksförbund och Astma- och allergiförbund arbetat fram en lösning på problemet. Det innebär att resenär med ledar- eller servicehund får boka plats åt sig och sin hund i alla vagnar där rullstol kan följa med.

Hunden har således rätt till egen bokad plats bredvid sin förare och platsen är helt kostnadsfri.

I SJs nya riktlinjer för hundar står det idag:

Ledar- och assistanshundar
För att hunden ska få lugn och ro när den är i tjänst får resenär med ledar- eller assistanshund resa i andra delar av tåget än i Djur tillåtet i 2 klass.

När en ledarhundsförare och servicehundsförare/Assistenthundensförare bokar tågresa med SJ kan den utan kostnad få en extraplats för ledarhunden och servicehund. Även på SJ-tåg får ledarhunden/ servicehunden vara överallt i tåget. Ledarhundsföraren och servicehundsförare/Assistenthundensförare behöver inte i förväg meddela att den har ledarhund/ servicehund med sig, om den däremot vill ha en extraplats för hunden, måste den ringa SJ innan resan. Det går inte att boka extraplats på hemsidan.

Resenär med ledar- eller servicehund/assistanshund kan resa både i 1 och 2 klass. Hunden, som ska vara på golvet, får en egen kostnadsfri plats bredvid resenären. Lämpliga platser är s.k. Handikapplatser (ej för rullstol). Hunden ska ha en särskild sele eller bära ett tjänstetäcke som visar att den är i tjänst.


På SJ Nattåg

Ledar- och assistanshund får medföras ombord på SJ Nattåg. Resenären behöver inte betala för den tomma bädden. Möjlighet finns att boka 1 klass Egen sovvagnskupé med wc/dusch, sovvagnskupé eller liggvagnskupé. Hunden ska vara på golvet. Kupéerna städas grundligt.

Bokning

För att kunna köpa en kostnadsfri plats till ledar- eller assistanshunden görs
bokningen via telefon 0771-75 75 75 eller direkt i SJ Resebutik.

Resenärer med allergi

Resenär med pälsdjursallergi bokar med fördel en Djurfri plats under komfortvalen. Djurfria platser finns både i 1 och i 2 klass. I sällsynta fall kan en ledar- eller assistanshund förekomma i samma vagn. Personalen ombord hjälper till med omplacering om du ber om det.


Flyga med assistanshund och ledarhund

Det är viktigt att redan vid bokningen av resan uppge att man har behov av assistans- eller ledarhund.

Hunden får vanligtvis resa med sin förare i kabinen utan extra kostnad och undantas från den viktbegränsning som gäller för vanligt bagage. Hunden behöver inte sitta i bur när den reser i kabinen.

I vissa fall kan reglerna för att ta med sig assistans- eller ledarhund skilja sig åt beroende på vilket flygbolag man reser med och till vilket land man flyger. Därför är det viktigt att kontakta det flygbolag man ska resa med i god tid före resan.

Regler för djurtransport

När det gäller djurtransport måste ägaren kontrollera vilka regler som gäller för att föra in djuret i det land man ska resa till. Särskilt viktigt är det att kontrollera vilka vaccinationer som krävs och vilka karantänsregler som gäller.

En passagerare med assistans- eller ledarhund får vanligtvis gå in i flygplanet innan övriga passagerare stiger ombord. Assistanspersonal hjälper till att hitta rätt plats i flygplanet.

Att resa utomlands

När en ledarhundsförare och service-/assistenthundensförare ska resa utomlands krävs det att ledarhundsföraren tar reda på vilka regler som gäller för just det landet och vad som sedan krävs för att få komma in i Sverige igen.

Alla länders ambassader kan svara på vad som gäller för just sitt land, medan det i Sverige är Jordbruksverket som kan svara på vad som krävs för att få komma in i Sverige. Men generellt är det ID-märkning, giltigt rabiesvaccin och pass som krävs. Här är det samma krav som gäller för både ledar- och sällskapshundar.

Ledarhundar och servicehundar/ assistenthundar åker även i andra länder gratis i kollektivtrafiken.

Ledarhundar och servicehundar/ assistenthundar får följa med gratis på flygplan utomlands. Liksom vid inrikesflyg ligger ledarhunden vid förarens fötter i kabinen.

En del bolag vill i förväg veta att en ledarhund ska åka med. De vill då ofta ha ett intyg där det framgår att det är en ledarhund. För säkerhets skull är det alltid bäst att ha ett sådant intyg med sig. De skrivs ut av Ledarhundsverksamheten eller av Assistenthundensverksamheten

Innan din första utlandsresa med din ledarhund eller servicehund vill ledarhundsverksamheten och Assistenthundensverksamheten att du kontaktar dem för att diskutera just din hunds förutsättningar.

Källa: Transportstyrelsen

Tillgänglighet i kommun och butik

Eftersom det hela tiden händer saker så är det svårt att veta hur tillgängligheten ser ut i realtid. Det finns en sammanställd lista med tillgänglighet hos kommuner samt butikskedjor men vi rekommenderar att man själv kontaktar de aktuella ställena för att få ett dagsfärskt besked.

Tillgänglighet PDF